Οι μύθοι είναι μικρά παραμύθια ή ιστορίες που έχουν διδακτικό περιεχόμενο.Πολλοί απο αυτούς έχουν πρωταγωνιστές ζώα και άλλοι είναι αλληγορικές διηγήσεις, που με αυτές ήθελαν να μεταφέρουν γνώσεις και να δώσουν ηθικά διδάγματα.
Οι εκδόσεις Mystis, πιστές στην υπηρεσία του πολιτισμού, βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την έκδοση ενός νέου σημαντικού βιβλίου κρητολογικού ενδιαφέροντος. Ο κορυφαίος σύγχρονος κρητικός λαογράφος Αριστοφάνης Χουρδάκης, που τιμήθηκε το 2013 από την Ακαδημία Αθηνών για την συνολική προσφορά του στο χώρο της λαογραφίας, συγκέντρωσε σε ένα καλαίσθητο τόμο τους μύθους της Κρήτης, έργο μοναδικό σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς για πρώτη φορά εκδίδεται τοπική συλλογή σχετικού ενδιαφέροντος. «ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ» είναι μια σπουδαία συλλογή λαογραφικής ύλης που ρίχνει φως σε μια άγνωστη ως σήμερα πτυχή του κρητικού λαϊκού πολιτισμού, όργανο απαραίτητο για κάθε μελετητή και ερευνητή του Κρητικού πολιτισμού, αλλά και για κάθε κρητική οικογένεια λόγω του διδακτικού χαρακτήρα των μύθων. Η διάσωση και αποδελτίωση του πολυτίμου αυτού λαογραφικού υλικού και η δυνατότητα αναβίωσης και διάδοσης στις νέες γενιές των ηθικών διδαγμάτων των κρητικών μύθων καθιστούν το βιβλίο εξαιρετικά σπουδαίο και πολύτιμο.

Ενα μοναδικό βιβλίο για την Κρήτη, ένα λαογραφικό στολίδι για τον πολιτισμό του νησιού, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παρευρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου του Αριστοφάνη Χουρδάκη, με τίτλο “Οι μύθοι της Κρήτης”, το απόγευμα της Δευτέρας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.

Ο σύγχρονος Κρητικός λαογράφος Αριστοφάνης Χουρδάκης τιμήθηκε το 2013 από την Ακαδημία Αθηνών για τη συνολική του προφορά στον χώρο της λαογραφίας. Στους “Μύθους της Κρήτης” παρουσιάζονται με μοναδικό τρόπο οι θησαυροί της κρητικής γλώσσας. Πρόκειται για λαογραφική συλλογή που φανερώνει μια άγνωστη πτυχή του κρητικού λαογραφικού πολιτισμού, ενώ παράλληλα μέσω των μύθων προβάλλεται και ο διδακτικός της χαρακτήρας.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του κύριου Χουρδάκη μίλησε η Ρούλα Βουράκη, φιλόλογος και ο μουσικός και φιλόλογος Γεράσιμος Βερικάκης, ο οποίος ανάγνωσε θεατρικά σε κρητικό ιδίωμα επιλεγμένους μύθους από το βιβλίο.
Εκ μέρους του κ. Χουρδάκη, που απουσίαζε για λόγους υγείας, μίλησε η κα Ειρήνη Πελεκανάκη από την Τυποβιβλιοχαρτεμπορική “Πελεκανάκη”, η οποία στη συνέχεια δήλωσε στα “Χ.Ν.” ότι «οι μύθοι της Κρήτης είναι ένα σπουδαίο βιβλίο για την αναβίωση και διάδοση των ηθικών διδαγμάτων και κρητικών μύθων στις νέες γενιές. Ο κ. Χουρδάκης από το 1993, σε ηλικία 60 ετών, εκδίδει κάθε χρόνο ένα βιβλίο. Εχει εκδώσει μέχρι στιγμής τρία με εύθυμες ιστορίες και ανέκδοτα, ένα με ιστορίες της τουρκοκρατίας και εννέα βιβλία με παραμύθια».
Από την πλευρά της η φιλόλογος και ομιλήτρια της παρουσίασης Ρούλα Βουράκη ανέφερε ότι «το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια ανθολογία λαϊκών μύθων της Κρήτης, μια ενδιαφέρουσα ερευνητική δουλειά του κ. Χουρδάκη, η οποία ξεκίνησε το 1950 και συστηματοποιήθηκε από το 1990 και μετά. Μια πολύτιμη πολιτιστική παρακαταθήκη, που συμβολίζει την πολιτιστική μας κληρονομία, ταξινομημένη σε πέντε ενότητες για τα ζώα, για τη θρησκεία, παροιμιόμυθοι κ.λπ. “Οι μύθοι της Κρήτης” είναι ένα σημαντικό βιβλίο για τους νέους, οι οποίοι δεν πρέπει να χάνουν την επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά και καλό είναι να έχουν επαφή με αναγνώσματα τέτοιου είδους».
Το βιβλίο “Οι μύθοι της Κρήτης” μπορείτε να το προμηθευτείτε στο www.mystis.gr ή στα βιβλιοπωλεία της πόλης των Χανίων.

Similar Posts