Ο Κανάκης Γερωνυμάκης εγεννήθηκε στο Βουβά Σφακίων το 1926. Ήτανε τα χρόνια δύσκολα και δεν πήγε σε γυμνάσιο. Αγαπούσε τη μελέτη, είχε άριστο μνημονικό, διέθετε παρατηρητικότητα και αξιοποιούσε τα ερεθίσματα που δεχόταν από το έμψυχο και το άψυχο περιβάλλον. Μόλις τέλειωσε το δημοτικό εργαζότανε από παιδί στο ζευγάρι, στις ελιές, στα αμπέλια και, αρχικά, σαν ανειδίκευτος εργάτης, κυρίως σε ξένα βάσανα, ενώ στη συνέχεια κατέληξε χτίστης. Στα 35 του εδιορίστηκε γραμματέας στην κοινότητα Ασφένδου όπου, παρά το ότι ήτανε του δημοτικού, εθεωρήθηκε επιτυχημένος και σε αναγνώριση της προσφοράς του προς την κοινότητα και τους δημότες, του απένειμε χρυσό μετάλλιο ο Σύλλογος Σφακιανών Νομού Ηρακλείου.
Από τα εφηβικά του χρόνια, αν και υστερούσε σε σπουδές, δεν υστερούσε σε παρατηρητικότητα και σε ευαισθησίες και πρόσεξε ότι κάποια πράγματα χάνονται και κάποια άλλα αλλοιώνονται και κρατούσε στην τσέπη του μολύβι και μπλοκάκι και κατέγραφε τις παροιμίες, τις ευχές, τις κατάρες που άκουγε, τα ήθη και έθιμα και ακόμα ότι παρατηρούσε και το θεωρούσε αξιοσημείωτο από τη συμπεριφορά των ζώων και των φυτών, και αυτά σε εποχή που δεν νόμιζε ότι κάποτε θα τολμούσε ο ίδιος να γράψει βιβλία. Τα κατέγραφε για να τα διασώσει με πρόθεση, τότε, να τα δώσει σε άλλους ερευνητές.
Έχει κυκλοφορήσει 14 βιβλία και, εκτός από το παρόν. Παράλληλα με την κοινότητα Ασφένδου υπηρέτησε και την κοινότητα Αγίας Ρουμέλης για 17 χρόνια.
Ήτανε πρόεδρος του Γ.Π. Συν/σμού Ασφένδου 17 χρόνια. Εργάστηκε πρωταγωνιστικά σε κάθε προοδευτικό έργο που εγίνετο στην κοινότητά του. Είναι μέλος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων. Είναι μέλος της Ι.Λ.Α.Ε. Κρήτης. Είναι μέλος της Παγκρητίου Ένωσης Λογοτεχνών. Έχει τιμηθεί από τον στρατό με πολεμικό σταυρό. Έχει αναγνωριστεί ως Εθνικός Αγωνιστής. Έχει λάβει από την Ακαδημία των Αθηνών το πρώτο και δεύτερο έπαινο. Έχει λάβει είκοσι τιμητικά διπλώματα από Νομικά Πρόσωπα Ι.Δ. και Δ.Δ. και από διακρίσεις από τη συμμετοχή του σε διαγωνισμούς. Έχει λάβει μέρος σαν σύνεδρος στο “Διεθνές Συνέδριο Λαϊκής Ιατρικής” στο Ρέθυμνο 8-10/12/2000. Έχει γράψει εκατοντάδες εργασίες και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Άρθρα του έχει γράψει ο “Αγώνας” της Λευκωσίας, το περιοδικό “Κρήτη” της Αμερικής και εφημερίδες της Αυστραλίας. Έχει γράψει εκατοντάδες ποιήματα και χιλιάδες μαντινάδες. Έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές κεντρικός ομιλητής σε εκδηλώσεις. Έχει κάνει εκπομπές σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Έχει ζωγραφίσει πάνω από εκατόν πενήντα πίνακες με θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς.
Είναι από την αρχή δωρητής ανθρωπίνων οργάνων και πάντα κρατά μαζί του τη σχετική ταυτότητα, για το ενδεχόμενο ότι μπορεί κάπου αλλού να τύχει θύμα δυστυχήματος.

Similar Posts