1. Λογοτεχνία
  2. Παγκόσμια πεζογραφία
  3. Αστυνομική λογοτεχνία /crime
  4. Επιστροφή

Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά

Συγγραφέας: ΣΤΙΓΚ ΛΑΡΣΟΝ

 

Εκδότης: Ψυχογιός

 

Τιμή: 19,90 € 17,91 €

:
  • Google+
  • PrintFriendly
Χρονολογία έκδοσης: 28/09/2009
Τύπος: Μαλακό
Σελίδες: 0
Διαστάσεις: 24x17cm

ISBN

  •  978-960-453-638-2

Περιγραφή

Η Λίσμπετ Σαλάντερ, ιδιοφυία στους υπολογιστές, δε διστάζει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να πετύχει το στόχο της. Δεν ξεχνά και δε συγχωρεί, και όταν συναντά διαφθορά και κακοποίηση, ιδίως απέναντι σε γυναίκες, είναι ανελέητη. Κηρύσσοντας πόλεμο σ' αυτούς που κινούν τα νήματα της βιομηχανίας του εμπορίου σαρκός χρησιμοποιεί τις ικανότητές της ως χάκερ για να βοηθήσει στην έρευνα που έχει ξεκινήσει ο Μίκαελ Μπλούμκβιστ, εκδότης του περιοδικού Μιλένιουμ. Εμπλέκεται, όμως, άθελά της σε μια διπλή δολοφονία, ενώ η αστυνομία την κυνηγά και για έναν τρίτο φόνο. Όλα τα στοιχεία την ενοχοποιούν και τα δακτυλικά της αποτυπώματα έχουν βρεθεί στο όπλο του εγκλήματος. Καθώς όλες οι δυνάμεις στη Σουηδία αλλά και αποφασισμένοι εγκληματίες είναι στα ίχνη της, η Λίσμπετ δεν έχει άλλη επιλογή: πρέπει να ανακαλύψει και να ξεσκεπάσει την αλήθεια προτού είναι αργά για την ίδια της τη ζωή.
Το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας Millenium που έχει σαρώσει τα βραβεία και έχει ενθουσιάσει κριτικούς και αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.

Το αφηγηματικό μοντάζ του Λάρσον ακολουθεί κινηματογραφικές τεχνικές. Στο δεύτερο μέρος της τριλογίας, βασική ηρωίδα είναι η Λίσμπετ Σαλάντερ. Αρκετοί θεώρησαν ότι η Λίσμπετ αποτελούσε το αδύνατο σημείο του πρώτου βιβλίου. Είχα διατυπώσει τη διαφωνία μου σε προηγούμενο κριτικό σημείωμα. Και πιστεύω πως Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά αποδεικνύει, πως αυτή η φοβερή και τρομερή ενήλικη Πίπη Φακιδομύτη, η δυσλειτουργική "αυτιστική" με τον ιδιόκτητο κώδικα αξιών και τις απίστευτες ικανότητες, αφήνει την επίγευση ενός μασίφ μυθιστορηματικού ήρωα. Η Σαλάντερ είναι τοξικομανής της πληροφορίας. Το Διαδίκτυο είναι το όπλο της. Η ιδιότυπη ηθική της περιλαμβάνει μια ρήση που επανέρχεται στο βιβλίο και δίνει τον τόνο: "Δεν υπάρχουν αθώοι. Υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί ευθύνης". Η πλοκή στηρίζεται στις απανωτές αποκαλύψεις, στις εκπλήξεις αλλά και στην ιδιότυπη ψυχογραφία της βασικής ηρωίδας. (Σοφία Νικολαΐδου, Τα Νέα, Βιβλιοδρόμιο, 31/10/2009)

ΒΡΑΒΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΥΘ. 2006