1. Εκπαίδευση - Γλώσσα - Γλωσσολογία
  2. Ελληνικά για ξενόγλωσσους
  3. Επιστροφή

Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας

Συγγραφέας: Διάφοροι συγγραφείς

 

Εκδότης: Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

 

Τιμή: 16,92 € 15,22 €

:
  • Google+
  • PrintFriendly
Χρονολογία έκδοσης: Φεβρουάριος 2013
Τύπος: Μαλακό
Σελίδες: 304
Διαστάσεις: 24x17cm

ISBN

  •  978-960-777-955-7

Περιγραφή

Ο τόμος "Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας: Νέο αναλυτικό εξεταστικό πρόγραμμα" αποτελεί το επίσημο κείμενο που καθορίζει τα όρια των επιπέδων ελληνομάθειας, όπως αυτά έχουν πρόσφατα αποτυπωθεί νομοθετικά με προεδρικό διάταγμα, για τον αντικειμενικό έλεγχο των ατομικών γλωσσικών επιδόσεων σε όλο τον κόσμο. Η πιστοποίηση της ελληνομάθειας ρυθμίζεται με βάση τα επιστημονικά κριτήρια που έχουν υιοθετηθεί από κοινού και ισχύουν για όλες τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τον προγραμματικό τόμο Common European Framework of Reference for Languages (CEFR, 2001 μεταφρασμένο στα ελληνικά με τη φροντίδα του ΚΕΓ, κυκλοφορεί από το 2008 ως Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες).
Ισορροπημένα συνοπτικό και αναλυτικό, ωστόσο, το διαγραμματικό αυτό κείμενο λειτουργεί και ως ένας αυθεντικός οδικός χάρτης για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας. Το επίπονο και πολύτιμο καθημερινό έργο της διδασκαλίας, παρόλο που δεν παύει ποτέ να φέρει την προσωπική σφραγίδα του δασκάλου, εξέρχεται πλέον από το βασίλειο της υποκειμενικής προσέγγισης και της κατά προσέγγιση εκτίμησης των αποτελεσμάτων και επιδέχεται χειρισμούς ακριβείας που ως τώρα ανήκαν αποκλειστικά στις θετικές επιστήμες.
Άφθονα και ελεγμένα υλικά για εμπλουτισμό του διαγράμματος αυτού (ψηφιακά σώματα κειμένων, ψηφιοποιημένα λεξικά και άλλα εργαλεία επεξεργασίας της γλωσσικής πρώτης ύλης) βρίσκονται θησαυρισμένα στη διαρκώς ανανεούμενη "Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα" (www.greek-language.gr) του ΚΕΓ, στην οποία παραπέμπουμε το χρήστη.
Ο τόμος "Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας: Νέο αναλυτικό εξεταστικό πρόγραμμα" αποτελεί ώριμο προϊόν της συνεργασίας ομάδας ειδικών επιστημόνων του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, με επικεφαλής την καθηγήτρια Νιόβη Αντωνοπούλου, επί σειρά ετών δραστήρια και αποτελεσματική Διευθύντρια του "Τμήματος Στήριξης και Προβολής της Ελληνικής Γλώσσας" του ΚΕΓ, την οποία και από καρδίας ευχαριστώ για το έξοχο αυτό συλλογικό έργο. Ευχαριστίες οφείλονται και σε όλους τους συντελεστές της έκδοσης αυτής.

Σχετικά προϊόντα