1. Λευκώματα
  2. Αρχιτεκτονικής
  3. Κρήτης
  4. Επιστροφή

Παλαιά Πέτρινα Καμπαναρία της Κρήτης

Συγγραφέας: Μανώλης Πιπεράκης ή Μαστρομανώλης

 

Εκδότης: Mystis

 

Τιμή: 16,00 €

:
  • Google+
  • PrintFriendly
Χρονολογία έκδοσης: 2015
Τύπος: Μαλακό
Σελίδες: 262
Διαστάσεις: 24x17cm

ISBN

  •  978-618-5024-20-8
  •  978-618-5024-43-7

Περιγραφή

Μια περιήγηση σε όλη τη Κρήτη μέσα απο την ματιά του μαστρομανώλη.

Το λεύκωμα  αυτό έγινε  μετά από  συναισθηματική  φόρτιση. Γιατί από πολλά  χρόνια  πριν παρακολουθούσα  ότι  τα παλαιά πέτρινα  καμπα-ναριά  το  ένα μετά το άλω τα κατεδάφιζαν  και στην θέση τους έστηναν ένα τσιμεντένιο.
Η έρευνα  που  έκανα σε όλη την Κρήτη κράτησε  ένα μήνα   δυστυχώς δεν είχα αλι δυνατότητα  να συνεχίσω την ερεύνα   σίγουρα   θα έμειναν Αξιόλογα  καμπαναριά  εκτός  λευκώματος    Ας τα φωτογραφίσουν  και να τα  στείλουν  στην  μητρόπολη  που  ανήκουν και  όταν επανεκδοθεί το λεύκωμα  αυτό  θα φροντίσω  να πάρουν  και αυτά θέση
Στην έρευνα αυτή έζησα ανάμικτα  συνεσθιματα  άλλοτε πικρά και  άλ-λοτε  γλυκά   όπως  Η φιλοξενία  των κριτικών   η καθαριότητα   σε  πολλά χωριά  και τα πικρά  όπως στα παλαιά ρουματα  μου έκαναν αναπαρά-σταση  πως γκρέμισαν  το καμπαναριό του αγίου Σπυρίδωνα βλέπε σε-λίδα  /////   άλλα τα έκριναν  επικίνδυνα τα  γκρέμιζαν  και τα πετούσαν στα μπάζα. Τα καμπαναριά  αγαπητή  φίλη  είναι  κτισμένα  από  μα-στορους  που δεν υπάρχουν  σήμερα  δείχνουν  την ταυτότητα μας που δυστυχώς  σιγά  σιγά  την χάνουμε  από την αδιαφορία  που δείχνουμε στα μνημεία  της πατρίδας μας. Αυτός είναι ο σκοπός αυτού του λευκώ-ματος  να δούμε την αξία αυτής  της  σπουδαίας  κληρονομιάς  και να την διαφυλάξουμε  ως κόρη οφθαλμού.
Για την παλαιότητα της   κάθε εκκλησιάς  ρωτούσα  πάντα  ανθρώπους μεγάλης  ηλικίας. Όλη  μου  έλεγαν ότι  την θυμούνται  έτσι από  παιδιά και η γονείς τους  το ίδιο τους έλεγαν    όλα  είναι  τα καμπαναριά είναι πάνω από 100 χεως  και  500  χρονών      
Αυτά  τα καμπαναριά   δεν  ανήκει  το κάθε  ένα στους  χωριανούς  εκεί που βρίσκεται   αλλά ανήκει σε όλο τον Κρητικό λαό  γιατί   τότε που  έγινε πραγματικά  πρόσφερε  όλος  ο λαός  από το υστέρημα του  για να γίνουν όλες  η εκκλησιές  και τα καμπαναριά τους
Πρέπει λοιπόν να μην παίρνονται αποφάσεις στο πόδι το γκρεμίσουμε και τελειώσαμε    όταν κρίνουμε ότι   ένα  καμπαναριό   είναι επικυνδινο πρώτα  το  γνωστοποιούμε  στην  αρχαιολογική υπηρεσία  και την καθι-στούμε υπεύθυνη αν συμβεί κανένα ατύχημα  με το καμπαναριό Υπάρχουν  η ειδικοί  που θα επιμεληθούν για την αποκατάσταση τους πρέπει να γίνει σωστή δουλειά ακόμη και αν χρειαστεί να ξανά ζητιανέ-ψουμε.

Ποιο είναι το καλύτερο, αλλά και πιο όμορφο παλιό πέτρινο καμπαναριό στην Κρήτη; Ποιός αλήθεια είναι πιο αρμόδιος να απαντήσει σ” αυτό από τον Μανώλη Πιπεράκη – μαστρομανώλη από το χωριό Άνω Ασίτες Ηαρακλείου, που εδώ και 60 χρόνια ασχολείται με την πέτρα και το χτίσιμό της…

Λοιπόν… Σήμερα Σάββατο 10 Οκτωβρίου παρουσιάζεται το βιβλίο του «Παλαιά πέτρινα καμπαναριά της Κρήτης». Ένα βιβλίο λεύκωμα με φωτογραφίες και κείμενα για 200 και πλέον παλαιά πέτρινα καμπαναριά του νησιού.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

«Το καλύτερο και πιο όμορφο καμπαναριό, γι΄αυτό και τόβαλα στο εξώφυλλο του λευκώματος, θεωρώ πως είναι εκείνο σ΄ένα μοναστηράκι της Παναγίας της Θεοτόκου σε μια λαγκαδιά του χωριού Μονή Σελίνου», λέει ο Μανώλης Πιπεράκης. Προσθέτει: «Έχει μια εξαιρετική τεχνική και τόχτισαν από τη μέση και πάνω μαστόροι από την Κάρπαθο».

exo MATHE NA KTIZEISΣυνεχίζει: «Εξαιρετικά καμπαναριά, που τάχουν χτίσει ντόπιοι μαστόροι, είναι, επίσης, εκείνο του Αγίου Χαραλάμπους στο Νευς Αμάρι και του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Χριστός, στο Λασίθι. Γενικά θάλεγα, πάντως, ότι τα πιο τεχνικά και όμορφα παλιά πέτρινα καμπαναριά βρίσκονται στο Νομό Χανίων. Ωστόσο, δεν θα ξεχάσω την πικρή εμπειρία , που είχα στο χωριό Παλιά Ρούματα Κισάμου, όταν ντόπιοι μου έκαναν αναπαράσταση για το πως γκρέμισαν το καμπαναριό του Αγίου Σπυρίδωνα».

Και ο Μανώλης Πιπεράκης συμπληρώνει: «Σκοπός του βιβλίου-λευκώματος είναι να δούμε την αξία αυτών των μνημείων και να την διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού κι όχι να κατεδαφίζονται αυτά τα μνημεία το ένα μετά το άλλο και να γίνονται μπάζα, αντικαθιστώντας τα με τσιμεντένια. Και να μην ξεχνάμε, ότι αυτά τα παλιά πέτρινα καμπαναριά είναι χτισμένα με πολύ κόπο και μεράκι από ανθρώπους, που έδωσαν και την ψυχή τους και δεν υπάρχουν πια».

- See more at: http://kritikaepikaira.gr/poio-einai-to-pio-omorfo-petrino-kampanario-tis-kritis/#sthash.eE5NdZrU.dpuf