1. Λογοτεχνία
  2. Νεοελληνική λογοτεχνία
  3. Επιστροφή

ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

Συγγραφέας: Μάρω Βαμβουνάκη

 

Εκδότης: Ψυχογιός

 

Τιμή: 14,40 € 12,96 €

:
  • Google+
  • PrintFriendly
Χρονολογία έκδοσης: 26/04/2012
Τύπος: Μαλακό
Σελίδες: 0
Διαστάσεις: 21x14cm

ISBN

  •  978-960-496-746-9

Περιγραφή

Να προσέχεις το βλέμμα περισσότερο από τα λόγια, της έλεγε. Μην κρίνεις από τις πράξεις αυτές καθαυτές. Να γυρεύεις την κρυμμένη πρόθεση, εκεί είναι η καθαρότητα ή όχι της καρδιάς. Ένας εγωπαθής διαλέγει και ρόλο αγίου, μοιράζει περιουσίες στην ελεημοσύνη. Όμως σκοπός του δεν είναι το έλεος, είναι ο αυτοθαυμασμός, η επίδειξη, ένας θρίαμβος στους γύρω.
Μην εμπιστεύεσαι τα συναισθήματά σου, ούτε αγαπώ, ούτε δεν αγαπώ να λες εύκολα. Δε συμπονάς όσο νομίζεις. Συμπονούμε και από ταύτιση, όχι από ανθρωπιά. Είναι ο φόβος μη συμβεί και σ΄ εμάς το ίδιο κακό και προληπτικά το προβάρουμε. Πάντα εγώ! Ο πλησίον μένει απόμακρη γη. Η ουτοπία του άλλου!
Η ψυχή είναι πανίσχυρη. Μην κολλάς στην ψυχανάλυση, προορίζεται για τις πληγές, μετά χρειάζεσαι την πνευματική περιπέτεια, μόνη σου. Όπως πας σε ορθοπεδικό αν σπάσεις ένα πόδι. Θα σου γιατρέψει το κάταγμα, δε θα σου μάθει να βαδίζεις, ούτε το δρόμο, ούτε βέβαια τον προορισμό. Η ευθύνη σου είναι αμεταβίβαστη. Ετοιμάσου να με εγκαταλείψεις πριν παραλύσεις στο ντιβάνι μου! 

Κάποιοι θεωρούν την ψυχανάλυση και γενικότερα τέτοιου είδους εκλαϊκευμένα βιβλία ψυχανάλυσης όχι τόσο "σοβαρά" και άξια του δικού τους "υψηλού" επιπέδου. Για μένα η αξία του βιβλίου αυτού έγκειται στο γεγονός ότι προκαλεί νέους προβληματισμούς και δεν αναμασά ίδιες σκέψεις και ιδέες. Επίσης, η συγγραφέας ωθεί τον αναγνώστη να ανακαλύψει τη δική του αλήθεια και να ακολουθήσει τον δικό του μοναδικό δρόμο και όχι τη συνηθισμένη πεπατημένη των πολλών. Η Μάρω Βαμβουνάκη προσπαθεί να φωτίσει τον δρόμο των πολλών και όχι των λίγων και "εκλεκτών". Γι αυτό ακριβώς τα βιβλία της είναι πολύτιμα. (Ευμορφία Ζήση, diavasame.gr, Μάιος 2012

Περιεχόμενα

Πρόλογος: για κείνον και την καπαρντίνα του
Κυριακή απόγευμα στη Βιέννη
Το σύνδρομο του Άμλετ ή Πατέρες και γιοι
Βούληση και μισο-βούληση
Ο κόσμος των κοιμητηρίων
Ανεπτυγμένοι διανοητικά, καθυστερημένοι συναισθηματικά ή ποιος προδίδει ποιον
Ερωτευμένη με τον εαυτό της
Το παραμύθι της εύκολης ζωής
Γιατί τελειώνει ο έρωτας;
Χωρίς ανταμοιβή
Ραντεβού με διάσημο μέντιουμ ή Η ανασφάλεια είναι προληπτική
Διακριτικές προσφορές
Όσα ζούμε ολομόναχοι
Μάλερ και Λουκάς
Βιβλιογραφία