1. Λογοτεχνία
  2. Νεοελληνική λογοτεχνία
  3. Επιστροφή

Κρέας από σταφύλι

Συγγραφέας: Σκαλίδη, Σταυρούλα

 

Εκδότης: Εκδόσεις Πόλις

 

Τιμή: 12,17 € 10,95 €

:
  • Google+
  • PrintFriendly
Χρονολογία έκδοσης: Φεβρουάριος 2010
Τύπος: Μαλακό
Σελίδες: 144
Διαστάσεις: 21x14cm

ISBN

  •  9789604352586

Περιγραφή

Μια μάνα δυνάστρια. Ο γιος της, βαθιά πληγωμένος από κείνη. Εξαφανίζεται. Δυο κορίτσια με το κενό του πατέρα που έφυγε μακριά. Ένας νέος δον Ζουάν, ο οποίος ερωτεύεται το κορίτσι που δεν του ζητάει τίποτα. Και μια μικρούλα, παρατημένη στους δρόμους, μ' ένα παράφωνο ακορντεόν, γίνεται ο καταλύτης της σύνδεσής τους.
Κρέας από σταφύλι. Μια ιστορία σε μαύρο φόντο, η οποία αφηγείται με πικρία, θυμό και σαρκασμό τα καθημερινά εγκλήματα που διαπράττουμε με πρόσχημα την αγάπη. Μια ιστορία ωμοφαγίας για το πόσο πεινάμε, πως χορταίνουμε, και πως η λήθη τρώει το μυαλό για να συνεχιστεί η ζωή. Στο τέλος, ποιος θα φαγωθεί; 

Μια αφήγηση με ατόφια λογοτεχνική δύναμη και εύστοχη ειρωνεία που αποφεύγει τους ανούσιους συναισθηματισμούς. (Νατάσα Χολιβάτου, City)

Η Σκαλίδη χρησιμοποιεί τη γλώσσα όχι μπεστσελερίστικα αλλά λογοτεχνικά, καμιά φορά μάλιστα με τον τρόπο της Κικής Δημουλά. (Μικέλα Χαρτουλάρη, ΤΑ ΝΕΑ)

Η Σκαλίδη στήνει το μυθιστόρημά της (νουβέλα) με συνεχείς εναλλαγές αφηγηματικών φωνών, χρόνων και τόπων. Αρνείται την ευκολία της γραμμικής αφήγησης, ενδίδει στην αποσπασματικότητα και τη γλωσσική πυκνότητα. Η τελευταία την οδηγεί σε έντονο φλερτ με την ποίηση. Κυρίως όμως -κι αυτό πιστεύω είναι το σημαντικότερο στην περίπτωση της Σκαλίδη- η νέα συγγραφέας σκύβει σεβαστικά στη γλωσσική και λογοτεχνική μας παράδοση (Σολωμός, Παπαδιαμάντης, Δημουλά κ.λπ.) αξιοποιώντας την δημιουργικά μέσα στα σύγχρονα, βίαια μερικές φορές, γλωσσικά ιδιώματα. (Έλενα Χουζούρη, Η Αυγή)

Περιεχόμενα

Μαγδαληνή, Φροσύνη, Μυρσίνη
Αλλαγή κλίματος
Φακήν . . . "άμα και όξος"
Φίλοι, Φίλης, καρυοφύλλι
Άφτερ σέιβ, Άννα
Φρες φλες
Και "παλιοφλεσουρούδες". . .
Μαριάννα
Φάνης, κατά φαντασίαν ασθενής
Ο καιρός μετά σου
Γιατροί. Χωρίς τσίνορα
Σημείο πνιγμού
Φωταψία πυρός