1. Λευκώματα
  2. Κρήτης
  3. Επιστροφή

Καλημέρα Πευκί

Συγγραφέας: Henk van der Walle Vogelzang - Falagari, Corinne

 

Εκδότης: Mystis

 

Τιμή: 19,80 € 14,85 €

:
  • Google+
  • PrintFriendly
Χρονολογία έκδοσης: 2013
Τύπος: Μαλακό
Σελίδες: 152
Διαστάσεις: 24x23cm

ISBN

  •  978-618-5024-00-0
  •  978-618-5024-00-0
  •  978-618-5024-02-4
  •  978-618-5024-02-4
  •  978-618-5024-01-7
  •  978-618-5024-01-7

Περιγραφή

Συγκινητικό, αστείο & ασυνήθιστο
“Eτσι έμαθε ο Κοκκινομάλλης ότι η ιστορία του πολιτισμένου κόσμου αρχίζει από την Ευρώπη, κι αυτή της Ευρώπης αρχίζει απ’ την Ελλάδα. Αυτό το νησί αποτελεί μέρος της Ελλάδας. Το είναι το πιο σημαντικό χωριό του νησιού και το σπίτι του δημάρχου –αυτό του Πέτρου– είναι το σημαντικότερο στο χωριό. Δε χωράει καμία αμφιβολία.”

Το βιβλίο Καλημέρα Πευκί είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι –μέσα από δώδεκα ιστορίες– σε μια κοιλάδα της μα- γικής Κρήτης. Συγκινητικές, αστείες και προπαντός ασυ- νήθιστες φωτογραφίες και διηγήσεις ανοίγουν πόρτες που συνήθως παραμένουν κλειστές για τον αναγνώστη. Γνωρίστε το σοφό δήμαρχο, τη στοργική χήρα, πέντε ζωηρά κοριτσάκια σε μια κολυμβήθρα κι έναν μελαγχο- λικό οδηγό λεωφορείου... και συγκινηθείτε από έναν αετό και τη γέννηση ενός αγγέλου. Διαβάστε, περιπλανηθείτε και γευτείτε τη ζωή στην Κρήτη. Θα σας μείνει αξέχαστη.

Είπαν για το λεύκωμα:

'ΕΝΑΣ ευαίσθητος περιηγητής δεν πρέπει να αρκείται μόνο σ΄ αυτά που του παρουσιάζουν οι «κλασικοί» τουριστικοί οδηγοί μιας επισκέψιμης χώρας, όπως η δική μας.
ΣΗΜΕΡΑ, η περιήγηση είναι στη διάθεση όλων, ενώ τόποι με θάλασσα, ήλιο, ξενοδοχεία και… εξυπηρέτηση, αφθονούν στη Μεσόγειο και αλλού. Με την οικονομική κρίση που μαστίζει όλους, ένας που θέλει να αναδείξει τον τόπο του οφείλει να πρωτοτυπήσει, να δουλέψει σκληρά, να μπει στην ψυχή των ανθρώπων, να βρει «το κάτι άλλο» του τόπου: τις κρυφές αρετές, την αγωνία και τον πόνο τους, την απλότητα στην καθημερινότητά τους, τον τρόπο που χαίρονται ή λυπούνται, το πως ζουν όλες τις εποχές -όχι μόνο το καλοκαίρι-, τις ομορφιές που δεν φαίνονται αλλά υπάρχουν και στα πιο μηδαμινά πράγματα.
ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ αυτό, το «Καλημέρα Πευκί» (Kalimera Pefki). Πρόκειται για ένα συναρπαστικό Λεύκωμα/οδηγό της ενδοχώρας των Χανίων και της κρητικής ψυχής. Ιδιαίτερα δε του Ανατολικού Σέλινου. Το βιβλίο είναι έργο των Henk Van Der Wale  και Kορίνης Φαλαγκάρη.
ΤΟ ΒΑΡΟΣ του Λευκώματος πέφτει στις υπέροχες φωτογραφίες του Χενκ Βαν Ντερ Βάλλε. Απαθανατίζουν αυθεντικές στιγμές της φύσης και της καθημερινότητας των ανθρώπων της επαρχίας των Χανίων -και όχι μόνο. Είναι αισθητικά άψογες, λιτές, παρμένες προσεκτικά απ΄τις πιο έντονες στιγμές της ζωής στην επαρχία, μακριά από την τύρβη της «πρωτεύουσας». Η ευρηματική Κορίνε Vogezang-Φαλαγκάρη, παντρεμένη με Σελινιώτη και ζώντας την Κρήτη από το 1996, μετουσιώνει- ξεκινώντας από αυτές τις φωτογραφίες- σε «εικόνες» την κρητική ζωή που η ίδια έχει γνωρίσει. Οι αφηγήσεις της είναι διεισδυτικές, συγκινητικές, διανθισμένες συχνά με ένα υποβόσκον χιούμορ. Είναι πέρα για πέρα αληθοφανείς κι ας ισχυρίζεται η ίδια πως πρόκειται για μυθοπλασίες! Τα ελληνικά της, γλαφυρά, καλοδουλεμένα, θα τα ζήλευαν πολλοί.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Kalimera Pefki» περιέχει 12 στιγμές από τη ζωή στην κρητική επαρχία, «ιστορημένες» με πάνω από 120 έγχρωμες φωτογραφίες. Δώδεκα στιγμές που αναφέροντα στο κρασί, τη γέννα (Άγγελος), το δήμαρχο (Κόσμοι), το ξεχειμώνιασμα (Μάρτης), την παραγγελιά (χυλοπίτες), τις εκτελέσεις των Γερμανών (Οι Αετοί), το πανηγύρι του Αγίου (Γαλανό), την παπαδιά, το Καφενείο (με την ελληνική ζωή του), τη διαδρομή ενός λεωφορείου (Στην  άκρη του δρόμου), το Ταχυδρομείο, τη Γιορτή (μαζική βάφτιση)… Η σύγκρουση παλιού και νέου δεν λείπει.
ΚΑΘΕ αφήγηση αποτελεί δυνητικά ένα σενάριο για ταινίες «μικρού μήκους». Ή, για μια μεγάλη σπονδυλωτή ταινία. Ιστορίες λιτές, λογοτεχνικά δοσμένες, με ανθρωπιά και χιούμορ. Κάθε συνοδευτική φωτογραφία ξεκουράζει το μάτι, γαληνεύει την ψυχή του αναγνώστη και προκαλεί τον ξένο να επισκεφθεί το νησί.

ΤΟ «Kalimera Pefki» κυκλοφορεί σε 6 γλώσσες. Θα’ πρεπε, κατά την άποψή μας, ο Δήμος Χανίων να επιβραβεύει τέτοιες σημαντικές ιδιωτικές πρωτοβουλίες προβολής του νησιού, και μάλιστα από ξένους «Κρητικούς». (Στ.Γ. Καλαϊτζόγλου, παρουσίαση στα «Χ.Ν.») http://www.stcloris.gr/?p=6693