1. Κρητική Λαογραφία
  2. Λογοτεχνία
  3. Ποίηση
  4. Κρητική Ποίηση-Μαντινάδες
  5. Επιστροφή

Άδολη Φιλία 2014

Συγγραφέας: Γεώργιος Καμβυσέλης Γιάννης Μαλαξιανάκης

 

Εκδότης: Mystis

 

Τιμή: 14,00 €

:
  • Google+
  • PrintFriendly
Χρονολογία έκδοσης: 2014
Τύπος: Μαλακό
Σελίδες: 176
Διαστάσεις: 21x14cm

ISBN

  •  978-960-93-7153-7

Περιγραφή

Δυο κουζουλοί εσμίξανε τσι ρίμες τους να πούνε…

Ο ένας είναι βέρος Κρητικός, κατά κόσμον Γιάννης Μαλαξιανάκης, ο άλλος δικός μας, Μυτιληνιός, ο Γιώργος Π. Καμβυσέλλης, χρόνια εγκατεστημένος στα Χανιά της Κρήτης και ποτισμένος με την κρητική παράδοση, ώστε οι Χανιώτες φίλοι του να τον διεκδικούν κατά το ήμισυ και να τον αποκαλούν χαριτολογώντας Καμβυσελάκη.

Αυτοί λοιπόν οι δυο αξιόλογοι άνθρωποι του πνεύματος δέθηκαν με άδολη, όπως λένε και οι ίδιοι, φιλία, ένωσαν τις στιχουργικές και γενικότερα τις λογοτεχνικές τους δεξιότητες και επιδόθηκαν σε μια αγαστή συνεργασία με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός θαυμάσιου έμμετρου έργου. Έτσι οι αναγνώστες της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα» είχαν την ευκαιρία να απολαμβάνουν τις ρίμες τους κάθε Πέμπτη για όλο το 2014.

Κι εμείς, οι Μυτιληνιοί, έχουμε την ακόμα καλύτερη ευκαιρία να τις απολαύσουμε συγκεντρωμένες όλες σ’ ένα 170/σέλιδο τόμο που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες.
Πρόκειται, λοιπόν για ένα βιβλίο που αποτελείται από 53 «πράξεις», όσες σχεδόν οι εβδομάδες του χρόνου.

Κάθε «πράξη» απαρτίζεται από το «διαβιβαστικό», ολιγόστιχη ρίμα, όπου ένας από τους δυο ριμαδόρους εκθέτει περίπου το θέμα, και ακολουθούν οι δυο ρίμες, κατά κανόνα 28/στιχες η καθεμιά.
Τα θέματά τους είναι παρμένα από την επικαιρότητα, πολιτική (η κρίση, η διαφθορά, η Μέρκελ, οι κυβερνώντες), και κοινωνική (έθιμα κρητικά και μυτιληνιά, τοπικά γεγονότα, επίκαιρα προβλήματα, όπως το δημογραφικό κ.ά.). Αλλά και θέματα από την προσωπική τους ζωή, που χάρη στον τρόπο με τον οποίο τα παρουσιάζουν, προσελκύουν το κοινό ενδιαφέρον και τα καθιστούν απόλυτα οικεία και ανακοινώσιμα.

Όλα αυτά δοσμένα με μια εύθυμη και φιλοπαίγμονα διάθεση, με μια σάτιρα πνευματώδη, με έξυπνους υπαινιγμούς και υπονοούμενα, σάτιρα λεπτή και εξευγενισμένη, που δε θίγει πρόσωπα και αντιλήψεις, δεν προκαλεί, αλλά διασκεδάζει, σκορπά την ευθυμία και το γέλιο, ενώ συχνά διεγείρει τον κοινωνικό προβληματισμό.

Από την άποψη της μορφής κατατάσσεται στις ρίμες, σ’ ένα στιχουργικό είδος λαϊκής προέλευσης που είναι γραμμένο σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο και σε ομοιοκατάληκτα δίστιχα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαλογική μορφή (κόντρα), όπου ο ένας προκαλεί (τσιγκλίζει) και ο άλλος απαντά.

Είναι αναμφισβήτητο, λοιπόν, ότι οι δυο καταπληκτικοί αυτοί ριμαδόροι μάς παρουσιάζουν ένα βιβλίο, όπου ο κάθε αναγνώστης έχει πολλά να απολαύσει, όπως είναι:
- Η διασκεδαστική σάτιρα, όπως την περιγράψαμε πριν.

Οι ριμαδόροι μας εδώ με την απαράμιλλη δεξιοτεχνία τους, καταφέρνουν να αξιοποιήσουν όλα τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του ιαμβικού στίχου και να δημιουργήσουν στιχουργήματα που μεταδίδουν στον αναγνώστη ένα ρυθμό που σιγά - σιγά γίνεται ρυθμός εσωτερικός. Τον συνέχει και συνεχίζει να κυλά μέσα του και όταν αφήσει από τα χέρια του το βιβλίο. Όπως συμβαίνει συχνά να μας συνοδεύει για όλη τη μέρα ένα ωραίο τραγούδι που έτυχε να το ακούσουμε στο ξεκίνημα της ημέρας.

- Η κρητική διάλεκτος, που ωστόσο τη χρησιμοποιούν με φειδώ, κάνει τις ρίμες πιο απολαυστικές.
- Το ξεδίπλωμα μιας φιλίας ανάμεσα σε δυο ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα και ψυχική συνάφεια, με πλούσιο εσωτερικό κόσμο και κοινωνική ευαισθησία. Μια φιλία, όπως θα έλεγε και ο Κορνάρος, με δίχως ασχημάδι.

Διάβασα με αδιάπτωτο ενδιαφέρον και ευχαρίστηση το βιβλίο που είχε την καλοσύνη να μου προσφέρει ο αγαπητός μου φίλος Γιώργος. Φτάνοντας στο τέλος, ήρθαν ξανά στο νου μου οι στίχοι του Γιάννη Μαλαξιανάκη με τους οποίους ξεκινά την εισαγωγική ρίμα του:

Μαζί με τον αδερφοχτό, το Γιώργο Καμβυσέλλη,
Μυτιληνιάς καταγωγής, φυτέψαμ’ έν’ αμπέλι.
Μισά - μισά τα κλήματα Κρήτης και Μυτιλήνης,
Νόστιμο να ‘βγει το κρασί, μ’ όρεξη να το πίνεις.