1. Συγγραφείς
  2. Μανώλης Πιπεράκης ή Μαστρομανώλης

Μανώλης Πιπεράκης ή Μαστρομανώλης

Γεννήθηκα και ζώ σε ένα μικρό χωριό του Νομού Ηρακλείου τις  Άνω Ασίτες. Έμαθα τη τέχνη του "πετρά" πριν περίπου 60 χρόνια. Πριν ακόμα πάω στο δημοτικό το παιχνίδι μου ήταν χώμα και πετραδάκια. Όταν ήμουνα  στο δημοτικό είχα  πάρει ένα κουτάλι το είχα κάνει πλάκα σαν μυστρί  και το είχα  πάντα μέσα στη σάκα μου. Ποτέ δεν διάβαζα αλλά έκτιζα σπιτάκια όσο ξύλο και αν έτρωγα από την μάνα μου και από την δασκάλα μου  εγώ δεν καταλάβαινα τίποτα. Έτσι η δασκάλα μου  για να με περνά από την μια τάξη στην άλλη με βαθμολογούσε στη χειροτεχνεία και στην έκθεση που ήμουνα πολύ καλός.

Η δασκάλα μου με έβλεπε που έκανα αντίγραφα  σαν  μακέτες  τα  σπίτια  του χωριού, αυτά που μου άρεσαν,  με μπαλκόνια και σκάλες και ήρθε στο σπίτι μας  βρήκε τους γονείς μου και τους σύστησε να με πάνε να γίνω μάστορας. Έτσι και έγινε.

Η πέτρα είναι ένα υλικό που το αγάπησα και το αγαπώ τώρα ακόμα πιο πολύ γιατί είναι διαχρονικό και ακατάλυτο  μπορείς  να πάρεις  ένα τσούρλο και να τον κάνεις  να σου μιλήσει. Δέθηκα με το γερό αυτό υλικό και κατέγραψα όλα τα μυστικά του. Έγραψα και βιβλίο για να διαδώσω την τέχνη και τα μυστικά της, ξεκίνησα σεμινάρια σε εκκολαπτόμενους μαστόρους. Έτσι βρέθηκα σήμερα να διδάσκω στην  Ελλάδα το σωστό κτίσιμο της  πέτρας.  Πιστεύω ότι  υπάρχουν  ακόμη παλαιοί μάστορες  ίσως  και καλύτεροι από εμένα αλλά δεν λένε εδώ είμαστε και εμείς. Μακάρι να γινόμαστε πολλοί να αφήσουμε δυνατή παρακαταθήκη καλού κτισίματος στης επόμενες γενιές. Είναι μεγάλη τιμή για μένα που εκπροσωπώ τους  παλαιούς μάστορες και δεν παραλείπω ούτε λέξη από αυτά που μου έμαθαν και είχαν μάθει και αυτοί από άλλους.

Όποια πέτρα και αν σηκώσεις το Μαστρομανώλη (Μανώλη Πιπεράκη) θα βρεις από κάτω!

Αφήστε λοιπόν τα παιδιά σας  να ακολουθήσουν το επάγγελμα που τους αρέσει θα ικανοποιήσουν τον εαυτό τους  και θα βοηθήσουν και άλλους  ανθρώπους.