1. Λογοτεχνία
  2. Νεοελληνική λογοτεχνία
  3. Διήγημα και προσωπικές αφηγήσεις
  4. Επιστροφή

Όλα τα χαμένα

Συγγραφέας: Πέτσα, Βασιλική

 

Εκδότης: Εκδόσεις Πόλις

 

Τιμή: 12,00 € 10,80 €

:
  • Google+
  • PrintFriendly
Χρονολογία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2012
Τύπος: Μαλακό
Σελίδες: 112
Διαστάσεις: 24x17cm

ISBN

  •  9789604353699

Περιγραφή

Οχτώ ιστορίες καθημερινές, για τις διαψεύσεις και τις μικρές χαρές, για τον έρωτα που τελείωσε, για την ασθένεια, τον θάνατο, τη ζήλια, για τον ηλικιωμένο που χάνει την αξιοπρέπειά του. Οι ήρωες των διηγημάτων δοκιμάζονται και κρίνονται για τις επιλογές τους, μένοντας αντιμέτωποι με τις ανεπάρκειες, τα αδιέξοδα και τις ματαιώσεις τους, με ό,τι τους κάνει τρωτούς, με ό,τι εξυψώνεται, τελικά, σε κοινό τόπο της ανθρώπινης μοίρας.
Με προσέγγιση νηφάλια, με συμπάθεια και αίσθημα δικαίου για τα ανθρώπινα, η Βασιλική Πέτσα διεισδύει στον μικρόκοσμο των ηρώων, καταδύεται στο σύμπαν των αναμνήσεων και καταγράφει χειρονομίες και βλέμματα, λόγια και σιωπές, κάποτε με ειρωνεία, κάποτε με χιούμορ, ακολουθώντας την ανεπαίσθητη αλλά σημαίνουσα ανθρώπινη ανάσα.
Σε αυτή τη συλλογή διηγημάτων "ο χαμένος δεν τα παίρνει όλα", μέσα όμως από τη συνάντηση με την απώλεια, ακόμα και αν αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων -ή ίσως ακριβώς γι' αυτό-, κερδίζει τελικά τον ίδιο τον εαυτό του. 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Η συγγραφέας αλλάζει γλώσσα, ύφος και ρυθμό από διήγημα σε διήγημα (από το παραλήρημα και την ασθματική εκφορά ως τον διάλογο, την ημερολογιακή εγγραφή και τον εσωτερικό μονόλογο) και καταφέρνει να φτιάξει χειροπιαστούς και με ευδιάκριτες αποχρώσεις χαρακτήρες. Τα κείμενά της διαθέτουν επίσης ταχύτητα εναλλαγών στη δράση, νευρώδη και συχνά απρόσμενη εξέλιξη, ενώ συχνά τα διατρέχει ένα σασπένς που αγγίζει τα όρια του ψυχολογικού θρίλερ.
Υπερέχουν σαφώς τα κομμάτια (τα τέσσερα πρώτα της συλλογής) που εμπλέκονται με το Κακό και κινούνται μεταξύ αδιάπτωτης φθοράς και ολοκληρωτικής καταστροφής.
Εκείνο που μας κερδίζει είναι η σιωπηρή τους ένταση, η οποία μπορεί σε δεδομένη στιγμή να τινάξει τα πάντα στον αέρα παράγοντας τις πλέον οδυνηρές καταστάσεις.
(Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Το Βήμα, 30/9/2012)

Περιεχόμενα

Χάσαμε τον Φούφη μας
Σετ ραπτικής
Σηκωθείτε από τα κορεάτικα κρεβάτια μασάζ
Για την ψυχή της μάνας μου
Θα σε ξεχνάω κάθε μέρα
"Famous Blue Raincoat"
"Your Hand in Mine"
Βαλσαμωμένο ελάφι