1. Λογοτεχνία
  2. Παγκόσμια πεζογραφία
  3. Επιστροφή

Οδυσσέας

Συγγραφέας: Τζέιμς Τζόυς

 

Εκδότης: Κέδρος

 

Τιμή: 34,83 € 31,34 €

:
  • Google+
  • PrintFriendly
Χρονολογία έκδοσης: Οκτώβριος 2008
Τύπος: Μαλακό
Σελίδες: 824
Διαστάσεις: 24x17cm

ISBN

  •  978-960-04-0388-6

Περιγραφή

Ο «Οδυσσέας» είναι ο απολογισμός μιας μοναδικής μέρας, της 16 Ιουνίου 1904. Ο χώρος είναι συγκεκριμένος, το Δουβλίνο. Ένας πολίτης αυτής της πόλης, ο Λεοπόλδος Μπλουμ, ξυπνάει το πρωί και φεύγει για την δουλειά του. Οι κοινωνικές, οι επαγγελματικές και οι συναισθηματικές υποχρεώσεις του καθυστερούν την επιστροφή του μέχρι τις πρώτες ώρες της επόμενης ημέρας. Αυτή η αργοπορία επιστροφής συνιστά την μοναδική ομοιότητα με το αρχαϊκό πρότυπο. Ο Λεοπόλδος Μπλουμ περνάει μέσα από μια αντιστοιχία περιπετειών ανάλογων με κείνες του Οδυσσέα. Το κατέβασμα στον Άδη βρίσκει την αντιστοιχία του στη μετάβαση του Μπλουμ στο νεκροταφείο, το οποίο επισκέπτεται συνοδεύοντας στην τελευταία του κατοικία ένα φίλο που πέθανε απροσδόκητα. Το νησί του Αιόλου βρίσκει την αντιστοιχία του στα γραφεία μιας εφημερίδας, όπου φυσάνε όλοι οι άνεμοι. Οι Σειρήνες είναι τα κορίτσια του μπαρ του Ξενοδοχείου Όρμοντ, στο οποίο καταφεύγει ο Μπλουμ για ένα καθυστερημένο γεύμα και ακούει από τη διπλανή αίθουσα μερικούς φίλους να τραγουδούν με τη συνοδεία πιάνου. Η σπηλιά του Κύκλωπα είναι το μπαρ του Μπάρνεϊ Κίερναμ, όπου συχνάζει κάποιος φανατικός εθνικιστής που κατονομάζεται ως Πολίτης και που διακηρύσσει τη μισαλλοδοξία του απέναντι σε καθετί που δεν είναι ιρλανδέζικο και που προκαλεί ένα μικρής έκτασης πογκρόμ στον Μπλουμ ο οποίος είναι εβραϊκής καταγωγής. Η Κίρκη είναι το πορνείο της νυχτερινής πόλης, το οποίο επισκέπτεται ο Μπλουμ για να βοηθήσει έναν μισοπεθαμένο νεαρό που συνάντησε πριν από λίγο και που νιώθει γι' αυτόν ένα ισχυρό αίσθημα πατρικής φροντίδας. Η δράση είναι ελάχιστη, όμως η τεχνική του «εσωτερικού μονολόγου» που επινοεί ο συγγραφέας για την έκθεση της αφήγησής του, του παρέχει τη δυνατότητα να σχολιάσει με λεπτομέρειες όλο το πλέγμα των σχέσεων των προσώπων που λαμβάνουν μέρος σ' αυτό το σε μικρογραφία έπος. Ο μεσήλικας κύριος Μπλουμ, καθώς και ο νεαρός Στίβεν Ντένταλους (που παίζει τον ρόλο του ομηρικού Τηλέμαχου), ανασυνθέτουν και επανεξετάζουν μέσα στους συλλογισμούς τους όλα τα προβλήματα που θίγει και ο έλληνας ποιητής. Το ενδιαφέρον του σύγχρονου αναγνώστη εστιάζεται τόσο στις ομοιότητες του μύθου όσο και στις διαφορές και στις ανατροπές του, οι οποίες τον βοηθούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων κατ' αρχάς για μια σύγκριση του κόσμου μας με τον κλασικό κόσμο και κατά δεύτερον για την ανίχνευση της ηθικής και πνευματικής πορείας του σύγχρονου κόσμου μας μέσα στον οποίο ζούμε. 

Είπαν για το βιβλίο:

Ενενήντα ακριβώς χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση (αρχές του 1922 στο Παρίσι), ο Οδυσσέας του Τζαίημς Τζόυς, το πεζογραφικό πρότυπο του ευρωπαϊκού μοντερνισμού, εξακολουθεί να προσδιορίζεται ως ένα «λογοτεχνικό μυστήριο σκέψης».

Το αριστούργημα του Τζόυς, του οποίου η ελληνική έκδοση κυκλοφόρησε ξανά πρόσφατα, σε μια επετειακή συσκευασία του «Κέδρου» με σκληρό εξώφυλλο έχει δημιουργήσει φανατικό αναγνωστικό κοινό, ενώ η μοναδική «γραφή» του αποτέλεσε αντικείμενο ανάλυσης για αμέτρητα συνέδρια, ενώ η σκεπτικιστική του διάσταση προσπάθησε να προσδιοριστεί μέσα από άρθρα και συζητήσεις!

Ο «Οδυσσέας», δεν χαρακτηρίζεται από την δράση του, που έτσι κι αλλιώς είναι αμελητέα. Φωτογραφίζεται όμως σαν πρότυπο γραφής ενός απίστευτου «πνευματικού εσωτερικού μονολόγου».

Η πέννα του Τζόυς «γράφει» μέσα σ' ένα Δουβλίνο που χαρακτηρίζεται από τις έντονες ταξικές αντιθέσεις. Μια Ευρώπη που αναζητά το νέο μέσα από πολιτικές διαμάχες... Ο «Οδυσσέας» λειτουργεί σαν μια εσωτερική επαναστατική κάθαρση, λίγο πριν την εξωτερίκευση μιας ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής εξέγερσης!

Ο Ομηρικός μύθος ξαναζεί μέσα από ένα κοινωνικά ταραγμένο πορτραίτο της Ιρλανδίας. Τα επεισόδια που περιγράφει, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο τα συνθέτει, δημιούργησαν ένα έργο το οποίο όποιος προσπάθησε να μιμηθεί ως σήμερα απέτυχε οικτρά, αποδεικνύοντας την ύπαρξη της πεζογραφικής του μοναδικότητας.

Ο «Οδυσσέας» του Τζαίημς Τζόυς δεν είναι απλώς ένα εμβληματικό βιβλίο της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Είναι ένα βιβλίο μυθικό... Ίσως το σημαντικότερο μυθιστόρημα του 20ού αιώνα!

Του ΠΑΝΟΥ ΡΑΜΑΝΤΑΝΗ