1. Λογοτεχνία
  2. Κρητική λογοτεχνία
  3. Διήγημα και προσωπικές αφηγήσεις
  4. Επιστροφή

Ο Λυράρης

Συγγραφέας: Ζαχαρίας Μαθιουδάκης

 

Εκδότης: Mystis

 

Τιμή: 10,70 €

:
  • Google+
  • PrintFriendly
Χρονολογία έκδοσης: 2015
Τύπος: Μαλακό
Σελίδες: 104
Διαστάσεις: 21x14cm

ISBN

  •  978-618-5024-34-5

Περιγραφή

Δεν ξέρω πού και πότε είδα το Ριζικιανό, ή Μιχάλη Ριζικιανάκη, το θείο μου, το λυράρη, που είχε παντρευτεί τη θειά μου, τη Χαρίκλεια, μια αδερφή του πατέρα μου - δεν ξέρω πού και πότε τον είδα, για πρώτη φορά.

Το όνομα Ριζικιανός προέρχεται από τις ρίζες όλων των δέντρων και φυτών του φυτικού βασιλείου. Στην περίπτωση όμως αυτή το όνομα προέρχεται από τις ρίζες των οροσειρών της Κρήτης και ειδικά του θρυλικού και παγκόσμια γνωστού βουνού της Ίδης, ένα όνομα που το βρίσκει κανείς σε όλες τις εγκυκλοπαίδειες. Η Ίδη λεγότανε και λέγεται και Ψηλορείτης, το Ψηλό Βουνό, που οι πρόποδες ολόγυρά του, γεωλογικά και γεωγραφικά, μοιάζανε και μοιάζουνε με ρίζες μεγάλων δέντρων. Κοντά στο γενέθλιο τόπο όμως του θείου Ριζικιανάκη ή Ριζικιανού υπάρχει και ένας μικρός οικισμός που έχει μεγάλη μυθολογική και ιστορική σημασία. Λέγεται «Ρίζικας». Αλλά και εμάς, τους κατοίκους των ορεινών χωριών στις παρυφές του Ψηλορείτη, μας αποκαλούσαν πολλές φορές Ριζικιανούς, αλλά και με τα ονόματά μας.

Σίγουρα στο χωριό μας, στο Κλήμα, άκουσα για πρώτη φορά το όνομά του, αλλά πού, αυτό δεν το θυμούμαι, ούτε και μπορώ να το θυμηθώ.

Σίγουρο όμως είναι ότι άκουσα, για πρώτη φορά, ότι το πρώτο του παιδί ήταν ένας γιός, ότι τον βγάλανε Χαρίλαο, τον λέγανε όμως, χαϊδευτικά, Λίλη. Αυτό μου φαινότανε παράξενο, λίγο γελείο και με εντυπωσίαζε, για πολύ καιρό.

Σίγουρο όμως είναι ότι το όνομα του θείου μου, του Ριζικιανού, του λυράρη, το άκουγα όταν άνοιξε το καφενείο του, όταν έσφαζε ένα αρνί ή ένα ριφάκι, αλλά και τις μεγάλες γιορτές τoν έβλεπα στο καφενείο του, όταν οι γονείς μας, μας παίρνανε εκεί, μαζί τους. Σπάνια όμως ο πατέρας μου, ο Γεώργιος Στ. Μαθιουδάκης, επισκεπτόταν το καφενείο του και γενικά τα καφενεία στο χωριό μας, στο Κλήμα.