1. Κρητική Λαογραφία
  2. Επιστροφή

Εύθυμες Κρητικές ιστορίες και ανέκδοτα Γ

Συγγραφέας: Αριστοφάνης Χουρδάκης

 

Εκδότης: Αριστοφάνης Χουρδάκης

 

Τιμή: 12,00 € 10,00 €

:
  • Google+
  • PrintFriendly
Τύπος: Μαλακό
Σελίδες: 208
Διαστάσεις: 21x14cm

ISBN

  •  960-7256-11-2

Περιγραφή

Γράφει ο Βασίλης Γ. Χαρωνίτης

“Ήθελα... ήθελα να απαθανατίσω το χαμόγελο που κρέμεται στα χείλη του Κρητικού. Να απαθανατίσω ακόμη την ευστροφία του πνεύματος, την εξυπνάδα, αλλά και των σκωπτική διάθεση των απλών ανθρώπων της Κρήτης και κυρίως της υπαίθρου. Ήθελα, τέλος, να σωθούν αυτές οι όμορφες ιστορίες, οι όμορφες στιγμές της Κρήτης...”.

Αυτά γράφει, ανάμεσα στ’ άλλα, στον πρόλογο του βιβλίου του “Εύθυμες Κρητικές Ιστορίες και Ανέκδοτα” (Βιβλίο Τρίτο) ο καταξιωμένος και πασίγνωστος συλλέκτης και αποθησαυριστής των πολιτισμικών θησαυρών του τόπου μας, ο αγαπητός συνάδελφος και φίλος Αριστοφάνης Χουρδάκης.

Κι αυτή η επιθυμία του δεν έμεινε στα λόγια.

Αφουγκράτηκε προσεκτικά και για χρόνια τους γύρω του, πήρε μολύβι και χαρτί και νά το καινούργιο βιβλίο (το τρίτο μ’ αυτό το θέμα) γεμάτο Κρήτη! Μια Κρήτη κεφάτη, ζωντανή, γλαφυρή, γνήσια και προπαντός γεμάτη γέλιο και ευγένεια.

Στο κάθε ανέκδοτο αναγράφεται η ημερομηνία καταγραφής, ο αφηγητής, η ιδιότητά του και ο τόπος του. Και όλα διατηρούν μία γοητευτική πρωτοτυπία. Όσοι ζούμε σ’ αυτό τον ευλογημένο τόπο, διαπιστώνομε καθημερινά ότι ο λαός μας είχε ανέκαθεν ένα πηγαίο χιούμορ, ένα ιδιότυπο σατιρικό πνεύμα, ένα καλοσυνάτο σαρκασμό που προκαλούσε το γέλιο και την ευθυμία, χωρίς να ευτελίζει τον άνθρωπο.

Είναι ξεχωριστή εξυπνάδα; Είναι μία ιδιαίτερα ευστροφία; Είναι μία ικανότητα του Κρητικού να κάνει το ξύδι γλυκάδι και το πικρό γλυκύ;