1. Λογοτεχνία
  2. Νεοελληνική λογοτεχνία
  3. Βιογραφίες
  4. Επιστροφή

Από τη ζωή στη λογοτεχνία

Συγγραφέας: Ρέα Γαλανάκη

 

Εκδότης: Καστανιώτης

 

Τιμή: 12,78 € 11,50 €

:
  • Google+
  • PrintFriendly
Χρονολογία έκδοσης: Μάιος 2011
Τύπος: Μαλακό
Σελίδες: 232
Διαστάσεις: 21x14cm

ISBN

  •  9789600353143

Περιγραφή

Αποσπάσματα ζωής, εξομολογητικές αναδρομές στο χρόνο, στα πρόσωπα και στους τόπους, σκέψεις για τη λογοτεχνία, την Ιστορία και τον σύγχρονο "γυναικείο λόγο" απαρτίζουν το βιβλίο Από τη ζωή στη λογοτεχνία της Ρέας Γαλανάκη. Οι πλόες από το βιωμένο γεγονός στην ποιητική της συγγραφέως καλούν τον αναγνώστη σ' ένα ταξίδι που θα μπορούσε να είναι και δικό του. Σ' αυτό το βιβλίο, το απολύτως ιδιωτικό είναι εν μέρει και δημόσιο, αφού οι σκέψεις της συγγραφέως έχουν γεννηθεί από ιδέες του καιρού μας, από κοινές ανησυχίες, διαπιστώσεις κι ερωτήματα. Στον αντίποδα μιας συστηματικής αυτοβιογραφίας -που ίσως κάποτε γραφτεί- το βιβλίο προτείνει μιαν αποσπασματική, πλην όμως στερεή αλληλουχία ζωής και γραφής. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

[...] Μπορεί να είναι μια αυτοβιογραφία αποσπασματική, αλλά είναι και μια αυτοβιογραφία τολμηρή που τραβάει την κουρτίνα της πραγματικής ζωής αλλά και του εργαστηρίου της συγγραφέως.
Το αυτοβιογραφικό ύφος φανερώνεται κιόλας στις πρώτες γραμμές αυτού του γοητευτικού βιβλίου. "Γεννήθηκα προς το τέλος του 1947 στο Ηράκλειο της Κρήτης... Ο κύρης μου, ο Εμμανουήλ Γαλανάκης, είχε τις ρίζες του στο Οροπέδιο Λασιθίου, συγκεκριμένα καταγόταν από το χωριό Ψυχρό, γι' αυτό και πρωτάκουσα από το στόμα του την τοπική εκδοχή για τον ήρωα του πρώτου μου μυθιστορήματος, τον ΙΣμαήλ Φερίκ Πασά (...) Η μάνα μου, η Παπαματθαιάκη, είχε τις δικές της ρίζες στην ορεινή επίσης Άνω Βιάννο, τόπο που σκηνογράφησε εν μέρει το τέταρτο μυθιστόρημά μου, τον Αιώνα των Λαβυρίνθων ". Η συγγραφέας μάς δείχνει ότι η βιογραφία βαραίνει στο έργο της και αποτελεί κλειδί για να κατανοήσουμε το πραγματολογικό υπόβαθρο, τις μυστικές και υπόγειες μυθοπλαστικές διαδρομές και εν τέλει τη μαστορική των μυθιστορημάτων της. Η γεωγραφία της καταγωγής και των περιπλανήσεων, η εφηβική εξέγερση και απομάκρυνση από την οικογενειακή εστία, ο έρωτας αλλά κυρίως η περιπέτεια του έρωτα, η πολιτική αφύπνιση και η δραστηριοποίηση μέσα στην Αριστερά, με ιδιαίτερη αναφορά στη δικτατορία, αποτελούν τους μεγάλους κύκλους της αυτοβιογραφικής αφήγησης... (ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ, ΤΟ ΒΗΜΑ, 5/6/2011)