1. Λογοτεχνία
  2. Παγκόσμια πεζογραφία
  3. Επιστροφή

Βερολίνο, γεια

Συγγραφέας: Wolfgang Herrndorf

 

Εκδότης: εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ

 

Τιμή: 16,00 € 14,40 €

:
  • Google+
  • PrintFriendly
Χρονολογία έκδοσης: Οκτώβρης 2015
Τύπος: Μαλακό
Σελίδες: 280
Διαστάσεις: 21x14cm

ISBN

  •  9789605860882

Περιγραφή

Η μητέρα μου ξαφνικά σοβάρεψε, γέμισε ακόμα ένα ποτήρι και πέταξε το άδειο μπουκάλι ουίσκι στην πισίνα. Μετά με πήρε στην αγκαλιά της. Τράβηξε το καλώδιο του DVD από την πρίζα και έριξε τη συσκευή στο νερό. Ακολούθησε το τηλεκοντρόλ και μετά η μεγάλη γλάστρα με τη φούξια. Ένας μεγάλος πίδακας σηκώθηκε, μια κηλίδα από μαύρο χώμα ανέβηκε στην επιφάνεια, εκεί που την έριξε. Επέπλεαν κόκκινα λουλουδάκια.

Αποσπάσματα

Ο αστυνόμος σταμάτησε να τρίβει τα χέρια του. Κοίταζε τώρα πολύ έντονα προς την πλευρά του Τσικ, έκανε ένα βήμα μπροστά και σταμάτησε. Ένα αγόρι που μπαίνει μέσα σε ένα αυτοκίνητο δεν είναι σώνει και καλά ύποπτο. Ακόμη κι αν κάθεται στη θέση του οδηγού. Αν όμως έβαζε μπρος, τότε η συνέχεια θα ήταν διαφορετική. Έπρεπε να κάνω κάτι. Αγκάλιασα με τα δύο χέρια την κολοκύθα, τη σήκωσα πάνω από το κεφάλι μου και φώναξα όσο πιο δυνατά μπορούσα στη μέση του δρόμου: «Και μην ξεχάσεις να φέρεις τον υπνόσακο!». Κάτι καλύτερο δεν μου ’ρθε. Ο αστυνόμος γύρισε προς το μέρος μου. Το ίδιο έκανε και ο Τσικ. «Ο πατέρας είπε να φέρεις τον υπνόσακο! Ακούς; Τον υπνόσακο!» φώναξα ξανά. Τη στιγμή που ο Τσικ κοίταζε εμένα και ο αστυνόμος τον Τσικ, έπιασα με τα χέρια μου το κεφάλι και τους γοφούς μου (καπέλο και όπλο) για να του δώσω να καταλάβει το επάγγελμα εκείνου του άντρα.


Το μόνο που απόμεινε να θυμίζει τον Άνσελμ Βάιλ ήταν το όνομά του, σκαλισμένο σ’ ένα κομμάτι ξύλο. Γιατί άραγε χάραξε το όνομά του; Ίσως να ταξίδευε κι εκείνος σε τόπους
μακρινούς. Ίσως να έκλεψε κάποιο αυτοκίνητο ή μια άμαξα ή ένα άλογο ή δεν ξέρω τι είχαν τότε, να ήταν στο δρόμο και να γούσταρε. Όμως, όπως και να έχει, κανείς δεν θα ενδιαφερθεί πια για την ιστορία του, αφού τίποτα δεν έμεινε απ’ όσα του άρεσαν, όσα έκανε, όσα έζησε. Και μόνο όποιος ανέβαινε σε τούτη την κορυφή μάθαινε πως κάπου, κάποτε υπήρχε κάποιος Άνσελμ Βάιλ. Σκεφτόμουν ότι το ίδιο θα συνέβαινε μια μέρα και μ’ εμάς. Γι’ αυτό και έλπιζα πως ο Τσικ θα χάραζε στο ξύλο ολόκληρα τα ονόματά μας.

Δυο αγόρια μ’ ένα κλεμμένο Λάντα θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι χωρίς γονείς, χωρίς χάρτη και χωρίς προορισμό στη μυστηριώδη Ανατολικογερμανική επικράτεια.


Το «Βερολίνο, γεια» είναι ένα όμορφο, νεανικό μυθιστόρημα. Με ένα μονάχα μειονέκτημα: Τελειώνει πάρα πολύ γρήγορα».

Jörg Magenau, Deutschlandradio