“Ο 16ος αιώνας στη Βενετοκρατούμενη Κρήτη, η ιστορία και ο πολιτισμός” είναι το θέμα του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί σε όλους τους Νομούς της Κρήτης από 4 μέχρι 11 Σεπτεμβρίου. Το συνέδριο διοργανώνει η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ιδρυμα Γεωργίου και Αρτεμισίας Καψωμένου και η Παγκρήτια Ενωση Πολιτιστικών Συλλόγων με τη συνεργασία και την οικονομική ενίσχυση της Περιφέρειας Κρήτης, των τεσσάρων Αντιπεριφερειών, των Δήμων και άλλων πολιτιστικών – επιστημονικών φορέων της Κρήτης.
Το συνέδριο διοργανώνει η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ιδρυμα Γεωργίου και Αρτεμισίας Καψωμένου και η Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων με τη συνεργασία και την οικονομική ενίσχυση της Περιφέρειας Κρήτης, των τεσσάρων Αντιπεριφερειών, των Δήμων και άλλων πολιτιστικών – επιστημονικών φορέων της Κρήτης.
Για τους σκοπούς και τους στόχους του συνέδριου δόθηκε χθες συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών – Ιδρυμα Γεωργίου και Αρτεμισίας Καψωμένου, καθηγητής κ. Ερατοσθένης Καψωμένος τόνισε ότι «στόχος του συνεδρίου, που αφιερώνεται στη μνήμη των Εμμανουήλ Κριαρά και Στυλιανού Αλεξίου, είναι να διερευνήσει και να αναδείξει κορυφαίες στιγμές και μορφές της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού, σε μια περίοδο που η διαλεκτική μεταξύ λαών και πολιτισμών της Νότιας Ευρώπης υπήρξε ιδιαίτερα γόνιμη, ικανή να εμπνεύσει υγιή πρότυπα διαπολιτισμικών σχέσεων.
Ο κ. Καψωμένος υπογράμμισε ότι «θα παρουσιαστούν συνολικά 75 ανακοινώσεις, που θα καλύψουν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων από την ιστορία, τη φιλολογική και την καλλιτεχνική παραγωγή της εποχής (Κρητική λογοτεχνία της Ακμής, Βυζαντινή και Αναγεννησιακή Τέχνη). Ωστόσο, έχει δοθεί προγραμματικά ιδιαίτερη έμφαση σε ορισμένα θέματα: Στην Επανάσταση του 1527, γνωστή ως Επανάσταση του Καντανολέου, που συνδέεται με την τοπική ιστορία των επαρχιών, Σελίνου, Κυδωνιάς και Σφακίων.
Θα εξεταστεί το ενδιαφέρον φαινόμενο της μυθοποίησης των γεγονότων τόσο στην τοπική προφορική παράδοση όσο και στη λόγια λογοτεχνία (ποίηση, πεζογραφία) και θα συζητηθεί η διάσταση ανάμεσα στις πληροφορίες των βενετικών εγγράφων και στις άλλες πηγές. Στο φαινόμενο της Κρητικής Αναγέννησης, της μεγάλης άνθισης των γραμμάτων που γέννησε το κρητικό θέατρο και τον Ερωτόκριτο. Θα εξεταστούν οι παράγοντες που συνέβαλαν στη δημιουργία της Κρητικής Αναγέννησης και τα συναφή ερευνητικά ζητήματα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και η διαλεκτική των πολιτισμών που αποτυπώνεται σ’ αυτά.
Επίσης όπως επεσήμανε ο κ. Καψωμένος « θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα νεανικά χρόνια του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στην Κρήτη, την θητεία του στην ιταλική ζωγραφική και τους παράγοντες που διαμόρφωσαν την καλλιτεχνική του συνείδηση και τη μοναδικότητα της τέχνης του. «Ενα ακόμα ζήτημα που δεν έχει απασχολήσει επαρκώς την έρευνα είναι η θέση και ο ρόλος αυτής της δημιουργικής άνθισης των γραμμάτων και των τεχνών στις διεργασίες μετάβασης από τη βυζαντινή στη νεοελληνική πολιτισμική φάση. Οι πολιτισμικές διαστάσεις και οι συνέπειες του φαινομένου θα είναι, ελπίζουμε, μια από τις σημαντικές συμβολές του συνεδρίου μας στην επιστημονική γνώση και ερμηνεία αυτής της περιόδου» κατέληξε ο κ. Καψωμένος.
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης τόνισε ότι «η προσπάθεια για τη διεξαγωγή του σημαντικού αυτού συνεδρίου ξεκίνησε με την συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και των τεσσάρων αντιπεριφερειών. Ο 16ος αιώνας αποτελεί μια σημαντική περίοδο για την Κρήτη, γιατί τα χρόνια εκείνα δημιουργήθηκε ένας τεράστιος πολιτισμός, στον οποίο επήλθε η αναγέννηση της Κρήτης».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Στέλιος Κουνελάκης σημείωσε ότι «στόχος μας είναι μέσα απ’ αυτό το συνέδριο να διαπεράσουμε τον πολιτισμό και την έρευνα σ’ όλη την Κρήτη. Να ενώσουμε όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους, όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον πολιτισμό, καθώς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού».
Η εναρκτήρια πανηγυρική συνεδρία θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, στον Πύργο Αλικιανού Κυδωνιάς αύριο στις 6 μ.μ. και θα συνεχιστεί και το Σάββατο. Στο Ρέθυμνο (Κυριακή – Δευτέρα, 6 – 7 Σεπτ.), στο Ηράκλειο (Τρίτη -Τετάρτη, 8 – 9 Σεπτ.) και στη Σητεία (Πέμπτη – Παρασκευή, 10-11 Σεπτ.), που ολοκληρώνεται με τον απολογισμό των πεπραγμένων.