Το μοναδικό Ελληνικό βιβλιοπωλείο στην Αστόρια της Νέας Υόρκης

Μια ξεχωριστή παρουσίαση βιβλίου έγινε την Παρασκευή το βράδυ, στο πολυχώρο Τεχνόπολις στην Αμμουδάρα.

Ο πρεσβευτής του Ελληνισμού στην Παγκόσμια κοινότητα, Dr Sam Chekwas μίλησε για το βιβλίο του, «To θαύμα να νιώθεις Έλληνας» παρουσία του αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ Ειρηναίου,του δήμαρχου Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη, του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη και πλήθος πολιτών που επιθυμούσαν να δουν από κοντά τον φιλέλληνα γιατρό που μιλά για την χώρα μας, σε όλοκληρο τον κόσμο.

«Είστε η χώρα που έχει ήλιο, φως, ιστορία, πολιτισμό, γλώσσα, μόρφωση, παιδεία. Δεν πρέπει αυτά να τα χάσετε γιατί είναι ο πλούτος σας, γιατί με αυτά είστε πολύ δυνατοί. Είμαι μαύρος, όμως η καρδιά, η ψυχή και το μυαλό μου είναι Ελληνικά. Η Αντιγόνη του Σοφοκλή με έμαθε από μικρό παιδί να αγαπώ την Ελλάδα και να αναπνέω με κεντρικό άξονα της ζωής μου, την μεταφορά του ελληνισμού όπου μπορώ», ήταν μερικά από τα λόγια που ακούστηκαν από το στόμα του κ. Τσέκουας.

Οι δέκα συναντήσεις του Νιγηριανού συγγραφέα με την Ελλάδα, ταξίδεψαν πνευματικά τους παρεβρισκομένους και τόνωσαν τον πατριωτισμό τους μέσα από τις ιστορίες για την αρχαία Ελλάδα, τους έλληνες ποιητές και τον ελληνικό πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης έκανε η δημοσιογράφος Mάρα Μπέκα, για το βιβλίο μίλησε η συγγραφέας κ. Μαίρη Μαυρογιαννάκη, ενώ ανάγνωση κειμένων έκανε η κ. Εύη Γαρεδάκη (Υπ.Γρ.Τύπου 7η ΔΥΠΕ). Χορηγός της βραδιάς και εκδότης του βιβλίου «Το Θαύμα να νιώθεις Έλληνας» ήταν οι εκδόσεις Mystis με τον κ. Αντώνη Τσιντάρη.

Μοναδική στιγμή της εκδήλωσης οι ευχές του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ.κ Ειρηναίου στον έργο του Σαμ Τσέκουας και στον οραματισμό του για μια καλύτερη Ελλάδα.

Τον Έλληνα από την Νιγηρία, Sam Chekwas βράβευσαν με τιμητική πλακέτα για το συγγραφικό του έργο και την μεταλαμπάδευση του ελληνισμού ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης και ο πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΜ, Γιώργος Αεράκης.

Η βραδιά έκλεισε με την συμμετοχή του μουσικού συγκροτήματος, «Σύνολο νυκτών και τοξοτών οργάνων Κρήτης» που έπαιξαν τραγούδια αναγγενησιακής κρητικής μουσικής.

Ποιος είναι ο εκδότης- συγγραφέας, Δρ. Σαμ Τσέκουας

Ο Sam Chewkas κατάγεται από το Tochisville στο Oso / Lagos στην Νιγηρία. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θεσσαλονίκης Ελληνική Φιλολογία και Οδοντιατρική. Και εγκαταστάθηκε το 1989 στην Ν.Υόρκη αποφασίζοντας να μιλά και να διαδίδει την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό όπου βρεθεί και όπου σταθεί ανά την υφήλιο.

Το μοναδικό βιβλιοπωλείο στην Αστόρια των εκατοντάδων επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων ανήκει στον Σαμ , ο οποίος νιώθει Ελληνας, όπως τονίζει με πάθος, σε εξαιρετικά ελληνικά.

Ήταν μαθητής στη Νιγηρία όταν έπεσε στα χέρια του μια αγγλική έκδοση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή. Από τότε μέθυσε με το ελληνικό πνεύμα. Ήρθε στην Ελλάδα, τη δεκαετία του 1980, αποφασισμένος να μάθει ελληνικά και να σπουδάσει. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές Οδοντιατρικής στη Θεσσαλονίκη έφυγε για την Αμερική, όπου βρίσκονταν ήδη τα αδέρφια του. Το 1992 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Seaburn στην Αστόρια, εκεί όπου «ο αέρας μυρίζει Ελλάδα».

Ως σήμερα έχει εκδώσει 120 ελληνικούς τίτλους ενώ στα ράφια και στις αποθήκες του βιβλιοπωλείου διαθέτει περισσότερα από 7.000 ελληνικά βιβλία.

Similar Posts